2019-FUAT SEZGİN YILI

23.11.2018 307

Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle 2019 yılı "Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı" olarak ilan edilmiştir.

FUAT SEZGİN KİMDİR?

Bitlis´te 24 Ekim 1924´te dünyaya gelen Fuat Sezgin, Erzurum´da ortaokulu ve liseyi bitirip 1943´te İstanbul´a geldi.

İstanbul Üniversitesi Şarkiyat Araştırmaları Enstitüsü´nde alanında en tanınmış uzmanlardan Alman şarkiyatçı Helmut Ritter´in öğrencisi olan Sezgin, Ritter´in tavsiyesi üzerine İslam bilimlerine yöneldi.

Sezgin, 1951´de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi´ni bitirdikten sonra, Arap Dili ve Edebiyatı üzerinde doktora yaptı.

"Buhari´nin Kaynakları" konulu doktora tezini tamamlayan Sezgin, 1954´te doçent oldu. Sezgin, bu çalışmasıyla hadis kaynağı olarak İslam kültüründe önemli bir yere sahip olan Buhari´nin, bilinenin aksine sözlü kaynaklara değil yazılı kaynaklara dayandığı tezini ortaya attı.

İslam Bilim Tarihi Araştırmacısı Prof. Dr. Fuat Sezgin, 30 Haziran 2018´de 94 yaşında hayatını kaybetti.